top of page

Практично земеделие

Тежките проблеми при зеленчукопроизводството с инсекти,нематоди и коренови болести се решават с Био технологии на Био 5 ЕООД


Настъпва новия сезон за производство на зеленчуци в оранжерийни условия и на открито.


Земеделските производители доуточняват схемите си за работа при съответните производства и съответните проблеми, а на места те са не големи а почти непреодолими.


В продължение на 4 години и отгледани вече 7 реколти по нашите технологии  Био 5 ЕООД Ви предлага напълно изпитани и утвърдени схеми на работа при проблемни производства затормозени от станали резистентни към препарати за растителна защита насекоми-Доматен молец(Tuta absoluta),Kалифорнииски трипс(Frankliniela occidentalis),Оранжерийна белокрилка(Trialeurodes vaporariorum),нощенки(Agrotis ipsilon).


Прилаганата схема за борба с тези коварни неприятели има доста предимства на които разумния производител трябва да обърне внимание.


Водещия продукт тук е METAB. B зависимост от степента на нападение и доминиращия вредител нашите специалисти ще изградят най-добрата схема на приложение, така че успеха да не е само 100%-ов, а Вие да прилагате продуктите при най-разумни, бих казал, най-ниски цени  за вашето производство.


Продукта е концентрат от  жизнени конидии и спори на полезни и антагонистични гъби съчетани от технологията Microtech и Microstim.Начина на действие е да опаразитят насекомите(възрастни и ларви), хранят се с хемолимфата им и се размножават, като произвеждат спори, които разпространяват инфекцията. Насекомите умират от дехидратация, а същевременно след проникване на спорите във вътрешността на насекомото то се разрушава от вътре.


Процеса е изключително бърз, понякога трае минути, а окончателния ефект е 12-48 часа.


Положителното в този похват е че няма карантинен срок, няма остатъчни количества, няма притеснение относно срока на бране и относно последващите анализи.


Продуктите не позволяват изграждане на резистентност, могат да се повтарят многократно.


Ценово са съвсем поносими, фирмата отстъпи в този сегмент, за да се съобрази с трудното положение, относно разходната част на всички зеленчукопроизводители било в хидропоники, оранжерии на почва, открито производство.


Пример за разрешаването на един такъв проблем стигнал до такава крайност, че производителите бяха пред  дилема за продължение на производството си е фирма „Агростан” с.Стражица с 5 Дка. хидропонна оранжерия в направление отглеждане на краставици. Нападението от Калифорнийски трипс  беше смазващо. Днес вече са изминали 5 реколти без вредителя, при напълно нормални производствени условия и резултати. Калифорнийския трипс е история за тях. Оранжерията е напълно чиста от всякакъв вид други инсекти. Собствениците Дасислава и Росен Георгиеви дори не се замислят да сменят схемата на работа, спомняйки  си старите проблеми, третирането с маски, остатъчните количества, задушливия мирис, но това е вече назад.


Друг важен проблем на който предлагаме разрешение е борбата с нематоди (Мeloidogine sp.,Heterodera sp.,Globodera sp.). Тук топ продукта е POCHAR. Изготвя се по преценка на специалиста схема на работа и се определят специфичните за всяко стопанство параметри за борба с почвените нематоди.


POCHAR  действа на възрастните и яйцата като ги опаразитява в цисти и гали, предотвратявайки появата на ларви. Антагонистичната активност се състои в производството на протеолитични и хитинолитични ензими, които разграждат клетъчната структура на нематодите, по специално тази на яйцата и на младите женски. Образуват се лепкави капани от триизмерни мрежи, които хващат нематодите в движение. В рамките на 1-2min. бързо движещите се нематоди се хващат в тази мрежа, оставайки в плен на пръстен(разширение на хифата на гъбата).Веднъж уловени движенията на нематодите в рамките на 10min.се забавят. След 24 часа нематодите почти изцяло са изядени от гъбите.


„Био 5”ЕООД  разполага с абсолютен прецедент, справихме се с нематоди в хидропонна оранжерия на фирма „Биодинамик”. Заразата с Нематоди беше в кокосовите стърготини на почвения субстрат. След приложената терапия с POCHAR проблема изчезна  и те се радват на напълно нормална реколта.


Не на последно място са и кореновите проблеми.Тук водещия продукт е CLONOTRI последван от MICOSEEDS MB .Прилагайки ги производителите забравят за непреодолимите проблеми с Armillaria,Fuzarium,Phytophtora,Pythium,Pyreno-chaeta,Rhizoctonia,Alternaria,Sclerotinia,Verticilium.


ClONOTRI произвежда фунгистатични вещества, които блокират развитието на патогените. Отделно стимулира развитието на растението чрез увеличаване на кореновата система и листната маса.


Един от ярките примери за решението на подобен проблем е излекуването на Корки рут-вкорковяване на корените(Pyreno-chaeta)при фирма „Екар агро”-стъклените оранжерии на Екарисажа във Варна, които са на почва. На пета китка растенията започнаха да съхнат от към върха, след терапията всичко приключи и се радваха на съвсем нормален добив.


За тези и други проблеми свържете се с нас.

POCHAR.jpg
viber_image_2023-12-22_00-52-39-525.jpg
bottom of page